Wokbranders

powerfire-3poot-burning.jpgWokken is uitermate geschikt om buitenshuis te doen. Reden hiervoor is de krachtige en soms met steekvlammen gepaarde manier van koken. Het buitenshuis wokken is natuurlijk ook logisch wanneer men de geuren (oliebollen, vis) niet in huis wil hebben. De wok is een pan met vele mogelijkheden, niet alleen op gebied van ingrediënten maar ook op gebied van technieken. Je kan in een wok roerbakken, maar je kan er ook in stoven, stomen en frituren. Elke techniek heeft uiteraard zijn eigen kenmerken.

Roerbakken 

Wokken.jpgDit is de meest gekende vorm van koken in de wok. Alle ingrediënten worden op hoog vuur al roerend gebakken. Doordat alles zo snel moet gaan moet je alle groenten op voorhand snijden en alle overige ingrediënten binnen handbereik zetten. Zet de wok op het allerhoogste vuur en laat die zo heet worden dat hij begint te walmen. Giet vervolgens een klein scheutje olie in de wok. De olie is binnen enkele seconden al heet. Voeg direkt de groeten, vlees of vis, etc. die je wilt wokken toe. Wat het langste duurt om gaar te worden gaat het eerste in de wok. Schep (of roer) de ingrediënten tijdens het bakken voortdurend om. Door de hitte van de wok is het eten in enkele minuten klaar.

Stoven

Voor gerechten die een iets langere gaartijd nodig hebben, is de wok ook geschikt om te stoven. Groenten zoals bloemkool en brocolli, venkel, spruitjes e.d. kan je eerst even roerbakken en op smaak brengen.

wokproduct.jpgVervolgens blus je met bouillon of en andere vloeistof. Met het deksel op de wok kan het gerecht dan verder gaan stoven. Af en toe eens omscheppen en wanneer nodig nog wat vocht toevoegen.

Frituren 

Jansberg-Draagbaar-Wokstation.jpgDe halfronde vorm van de wok maakt dat je minder vet of olie nodig hebt om te frituren. Gebruik best goede, smaakneutrale olie en vervang hem dikwijls bv. arachideolie of maïskiemolie. Er zijn twee manieren om te frituren: bij lage tot middelmatige temperatuur langzaam laten bruinen, of snel bij hoge temperaturen het gerecht knapperig frituren. Om te zien of de olie heet genoeg is, kan je er een houten lepel in houden. Wanneer er geen kleine blaasjes meer opstijgen rond de lepel is het ongeveer 180°C. Schep niet teveel tegelijk in het vet zodat de temperatuur niet te sterk daalt. De gare ingrediënten er beste uitscheppen met een schuimspaan en op keukenpapier laten uitlekken.

Stomen

brocolli.jpg

Door zijn grote oppervlakte is de wok uitermate geschikt om grotere porties te stomen. Hier voor heb je een of meerdere mandjes van bamboe nodig. Het stoommandje moet kleiner zijn dan de wok en het deksel moet goed afsluiten. Stomen is heel geschikt voor fijne en gevoelige eetwaren en voor gevulde deegpakketjes of -rollen. Dompel eerst het bamboemandje in water en vul het dan met het gerecht. Breng dan het water in de wok aan de kook. Zorg ervoor dat de ingrediënten niet in aanraking komen met de vloeistof. Het stomen zelf gebeurt op een matig vuur.

Aanschaffen van wokbranders en wokpannen:

Het aanschaffen van een wokbrander of wokpan vergt nogal veel zoekwerk. Voor geschikte en betrouwbare wokbranders en handgemaakte wokpannen verwijzen wij u graag naar de volgende website: www.LondenShop.nl